Nehru science centre by Achyut Kanvinde architecture

Nehru science centre is the largest science centre in India designed by renowned architect Achyut Kanvinde. The Science centre is named after the late prime minister of India Jawaharlal Nehru.

science centre entrance
science centre entrance
(source: https://en.wikipedia.org/wiki/Nehru_Science_Centre)

Nehru science centre is one of its kind in Mumbai which involves the visitors to participate in activities, workshops, science experiments so that the visitor is no longer spectator.

Introduction and Concept

Project NameNehru science centre
LocationWorli, Mumbai
ArchitectAchyut Kanvinde
construction completed1985
Site area8 acres
Building typeEducational building
  • Nehru science centre consists of different spaces like children’s science park, an exhibition of scientific products, mini planetarium, seminars, film shows, seminars.
  • site profile of science centre is naturally slopping which creates different spit levels on-site creating a journey through the natural outline.
  • The metal finish with grooves gives more definite character to Nehru Science Centre.
  • The Science centre is surrounded by slums making it impossible to connect with a planetarium.
  • the centre is spread around marshy land of 8 acres in Worli Mumbai.

site map and Form

Site map of nehru science centre
Site map (source: google map)

Science centre is divided into 4 blocks

  • Block A: Administrative and technical staff and office.
  • Block B: The main entrance of science centre consists of central hall and hall of science.
  • Block C: block C consists Hall of industries, Evolution, heritage and activity hall.
  • Block D: Block D consists of Auditorium, conference hall and Science Library.

The Science centre is designed in such a way that it creates a journey from one block to another connected internally to make circulation moving and avoiding congestion.

Every block has its unique role and space make the science centre full of surprises on every step and space. The entire complex is designed for functions like exhibitions, workshops, and museums. Block A is designed in the corner of the building so that all the administrative activities will be private.

The building of the science centre is designed in such a way that it creates a visual barrier in every point of the site creating a sense of curiosity for visitors. The Science centre has few windows reducing elevation features and shafts designed in such a way that it creates interesting elevation characteristics. The Whole site of Nehru science centre is covered with the greenery making the site cooler.

Circulation

The circulation in Nehru science centre is designed considering the exhibits and the visitor’s movement so that congestion does not occur. The main entrance to the science centre is from block B having a flight of staircase block directly opening to the large hall on the first floor. From the central hall, visitors can directly move towards the exhibition and science centre where different types of scientific inventions are exhibited.

From block B the visitor can move to block C where all the heritage, industrial, and evolution exhibited. C block consists of the workshop hall where all the activities of science and innovations take place.

Material and Structural system

External view
External view
(source: https://architexturez.net/file/5b1b3116-e68e-11e9-a8aa-54897fdfe8ad-jpg)
  • Because of the marshy land, the pile foundation is used in the science centre Mumbai.
  • Waffle slab is used to achieve large span. Precast R.C.C. waffle units.
  • Local grey stone is used on the external side of the building.
  • 12m c/c span is achieved because of the waffle slab.
  • minimum windows on the building give more space for the exhibition space on the walls.
  • More skylights are designed to get natural light inside the Nehru science centre.
  • The natural topography is maintained by designing the split level which helps in achieving the visual division of large spaces.
exhibition hall
exhibition hall
(source: https://nehrusciencecentre.gov.in/)

Thank you for visiting for more similar projects like Nehru science centre visit Architectopedia. Connect to our Facebook page for daily updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *